Szállide-szálloda

Mondjuk berakjuk az uj urget az 1. szobaba. Az eredetileg ott lakonak megmondjuk, hogy koltozzon at a 2-esbe, es az ott lakonak mondja meg, hogy menjen at a n+1. szobaba lakni, az ott lakot ugyanerre utasitva (ahol n termeszetesen mindenkinek a sajat szobaszama.) Miutan mindenki megtette a dolgat, az uj vendeg el van szallasolva, valamint minden egyes regi vendeg is.

> Advanced verzió: A szomszéd (szintén végtelen) szállodát renoválják, és a vendégeket átküldik ebbe a szállóba. A feladat ugyanaz.
Hm, ha egy vendeget sikerult elhelyezni a fentiek szerint, akkor csak ismetelgetni kell az eljarast az osszesre. :-> Vagy megsem? Mindenesetre ki lehet talalni egyszerisitett algoritmust, A sajat vendegek koltozzenek a n 2*n szamu szobaba, a masik szallodaei meg a n -> 2n - 1. szamuba. [ha normalisan lennenek szamozva a szobak 0-tol, akkor persze a 2n+1-be. :]
Igy megintcsak mindenkinek lesz szobaja, es egy szobaba sem raktunk ket vendeget.

>Még nehezebb: Van egy másik szálloda, ennek végtelen sok emelete van, mindegyiken végtelen sok szobával (itt is teltház van). A feladat mindenkit leköltöztetni a földszintre.

Ez a racionalis szamok -> termeszetes szamok lekepezesre hasonlit. Vissza kene emlekezni a standard osszerendelesre. :)
Addigi is egy gyors elkepzeles: nezzuk a szallodat sakktabla-szeruen, es probaljuk meg az egyik sarokbol kiindulva haromszog-szeruen levagni a kockakat es sorrendbe rakni.
Mas szavakkal,
eloszor vesszuk az A1->A1 atlot. [A1 -> 1. szoba]
utana a B1 -> A2 atlot [B1 -> 2. szoba, A2 -> 3. szoba]
utana a C1 -> A3 atlot [C1 -> 4. szoba, B2 -> 5. szoba, A3 -> 6. szoba]
... stb, hasonloan.

Gyors fejszamolok biztos le tudjak irni a kepletet, ami a sor es oszlopszambol megmondja az eredmeny szoba helyet. :) Nekem eleg latni, hogy van ilyen, es megoldja a feladatot, megintcsak mindenkinek jut szoba es nincs duplazas.