Kém

Egy amerikai kem be van epulve egy kinai atomkutato intezetbe. egyetlen felekeppen tud velunk kommunikalni: az intezet egy 8x8-as racsot hoz nyilvanossagra, melynek mezoi vagy feketek vagy feherek. (Tehat 2^64 fele lehetoseg.) kemunk a publikalas elott egyetlen mezot az ellenkezo szinere tud valtoztatni (amit meg is kell tennie). A kerdes az, hogy ha elore megbeszeljuk a kemmel, akkor evvel a semaval maximum hany kulonbozo informaciot tud a kem ily modon kijuttatni? Megjegyzesek: 1. nyilvan legfeljebb 64 kulonbozo informaciot tud velunk kozolni (kemunknek ennyi kulonbozo lehetosege van.) 2. ket informaciot konnyu, hiszen konnyen el tudja erni hogy a bal felso mezo feher legyen az egyik esetben, fekete a masikban.

Hol az igazsag 2 es 64 kozott?

Szoval kepzeljuk ugy, hogy a kinai intezet hetfon este 8-kor nyilvanossagra hozza a racsot, amely a publikalas elott egy szuperbiztos szobaban van. Valahogy kemunk megiscsak hozzafer, (valamiert csak szuperkem) mondjuk este 7-kor es egyetlenegy mezot meg tud valtoztatni, amit meg is kell tennie. A kem legfeljebb tehat 64 kulonbozo dolgot tud csinalni. Ennyi mezo van ugyanis a racson, es ezek valamelyikenek a szinet tudja megforditani. Ezert legfeljebb 64 kulonbozo dolog kozul tud nekunk egyet meguzenni.
amennyiben ismerjuk az eredeti racsot akkor termeszetesen tudni fogjuk, hogy kemunk melyik mezo szinet forditotta meg, es ebben a konnyitett feladatban 64 informacio valamelyiket tudja nekunk baratunk meguzenni. A feladat pontosan azert nehezebb, mert nem ismerjuk az eredeti racsot, csak a mar nyilvanossagra hozottat. Tegyuk fel, hogy csak annyit akar kemunk meguzenni, hogy paros vagy paratlan sok tudos dolgozik az intezetben., tehat 2 informacio valamelyiket. Ekkor, ha paros dolgozik, akkor gondoskodik rola, hogy a racs bal felso mezoje feher legyen, ha viszont paratlan akkor meg fekete. Ezt termeszetesen konnyen el tudja erni, mert ha a bal felso mezo mar a kivant szinu, akkor valamely masik mezo szinet forditja meg, ha viszont ellenkezo szinu, akkor azt forditja meg. A feladat az, hogy lehet-e ennel ugyesebb semat megbeszelni a kemunkkel meg az itthoni kikepzese alatt, amivel tobb kulonbozo informaciot tud kozolni. Persze ez nem lehet tobb 64-nel. Szoval a kerdes az, hogy hol van a megoldas 2 es 64 kozott?

megoldás

Vissza